Kwaliteit voorop

Na het lasersnijden kunnen er bramen of scherpe randen ontstaan op metalen producten. Deze scherpe uitstekende oneffenheden zijn om meerdere redenen ongewenst. Een metaal braam ziet er niet professioneel en kwalitatief uit. Daarom is het vanuit esthetisch oogpunt aan te raden om metalen producten te ontbramen. Metalen bramen kunnen ook lichte verwondingen veroorzaken bij het montagepersoneel en tot problemen leiden tijdens de montage. Daarnaast vormen ze een risico voor goede werking van de installatie waarin ze worden geïnstalleerd en kunnen ze problemen veroorzaken tijdens de nabewerking. Het is daarom noodzakelijk om metalen producten te ontbramen. Ontbramen is het verwijderen van onregelmatigheden en scherpe randen op metalen producten. Ze worden vaak veroorzaakt door bewerkingen zoals laser-, waterstraal-, pons- of plasmasnijden. Met onze ontbraammachines kunnen wij machinaal snel, goed en gemakkelijk staal, aluminium en roestvaste stalen ontbramen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met ons op, we informeren u graag.

Contact

Toepassingen

Voordat u onderdelen bij ons besteld, is het goed om te weten waar u de onderdelen voor gaat gebruiken. Als de bestelde onderdelen nog gecoat moeten worden, is het wenselijk dat de scherpe randen/kanten verwijderd worden van de producten. Ook als de producten nog elektrolytisch of thermisch verzonken moeten worden, is het raadzaam om de producten eerst te ontbramen. Afhankelijk van het doel kunnen wij in één doorgang een constante radius aanbrengen door kanten te breken of af te ronden conform de gevraagde radius.

Met de Q-Finn F1200 is het mogelijk om onderdelen tot 1.100 mm breed na te bewerken. We kunnen producten slijpen (K320) waardoor we producten tweezijdig (K320) kunnen leveren. Het voordeel van de Q-Finn is dat de borstel lastige hoeken kan bereiken waar je met de slijptol moeilijk bij komt. De Q-finn ontbraammachine, met vacuüm- of magneet ondersteuning, is inzetbaar voor de diverse bewerkingen, zoals ontbramen, afbramen, slijpen, kanten breken, afronden, slakken verwijderen, oxidehuid verwijderen, lijnfinish aanbrengen.

Ook een combinatie van deze bewerkingen is mogelijk.

 • Maximale breedte: 1.100 mm
 • Maximale plaatdikte: 170 mm
 • Minimale werkstukafmeting: 50 x 50 mm
 • Maximale gewicht: 40 kg
 • Q-Fin F200 XL

Meer weten over de mogelijkheden in ontbramen?

Offerte aanvragen

Unieke werking

Het is mogelijk plaatmateriaal in één doorgang te ontbramen, afronden en/of finishen. Het eerste station bestaat uit een slijpkop. De schuurband neemt de bramen en/of inbrandpunten van het productoppervlak weg. Het tweede en het derde station bestaat uit de borstelunit, voorzien van 4 kruislings draaiende, oscillerende borstels. Hiermee kunt u de scherpe kanten van het product wegnemen door de kanten te breken of te voorzien van een (grote) radius.

Grote afrondingen mogelijk

Voor een betere aanhechting van oppervlaktebehandelingen zoals poedercoaten of natlakken kunnen we de kanten afronden/breken zodat de coating goed hecht.

Gescheiden machines voor staal en RVS

Stalen en RVS producten worden gescheiden verwerkt waardoor de kans corrosieverontreiniging minimaal is.

De F200 XL is een machine met 3 stations en geschikt voor het ontbramen, slijpen en/of afronden van kleine plaatdelen. Deze ontbraammachine heeft een bewerkingsstation met een slijpunit gevolgd door twee komborstels. De slijpband verwijdert de bramen of geeft het product een mooie lijnfinish. De borstels zorgen voor de afronding van het product en geven het oppervlak een egale finish.
– Maximale breedte: 200 mm
– Maximale plaatdikte: 100 mm
– Minimale werkstukafmeting: 20 x 20 mm

Voordelen ontbramen

Als u het ontbramen overlaat aan Keizers Metaal, scheelt dit u veel tijd. Wij breken de scherpe kanten voor u af terwijl de platen nog vlak zijn. Hierdoor is het ontbramen minder tijdrovend dan wanneer u dit doet nadat het plaatwerk al is gelast of gezet is.

 • Materiaal ziet er visueel beter uit
 • Producten worden veiliger
 • Betere aanhechting van oppervlaktebehandeling

Heb je een vraag over ontbramen?

  Naam*

  Email*

  Telefoonnummer*

  Bericht*

  Ronald Spaanstra

  Calculatie / verkoop plaatwerk

  Neem voor meer informatie of voor een geheel vrijblijvende offerte contact met ons op via ons contactformulier