Terugblikken met Gerrit Altena!

Wat zijn jouw werkzaamheden bij Abbink?

Mijn werkzaamheden bij Abbink Metaal zijn voornamelijk het instellen van de CNC machines en alle producten in het begin stadium controleren van A tot Z. Ook voer ik regelmatig kwaliteit controles uit en controleer ik of alles overeenkomt met wat er op de tekening staat.

In de productie ben ik veelal bezig met inkomende halffabricaten te controleren op juistheid en kwaliteit. De maatvoering controleren en machines onderhouden is ook iets wat ik met plezier doe. Al met al kan je wel zeggen dat mijn werkzaamheden erg variërend zijn. Dit maakt het elke keer weer uitdagend.

“Doordat je veel dingen moet controleren, zou je dan zeggen dat je perfectionistisch bent”?

Ik denk dat ik wel redelijk perfectionistisch ben, maar dat moet ook wel bij dit soort werkzaamheden. Kijk, als je het allemaal niet zo nauwkeurig neemt, dan wordt er niet aan de eisen voldaan. Dit heeft als gevolg dat je bepaalde producten teruggestuurd krijgt. Producten opnieuw maken is zonde van je tijd en het kost geld. Dit probeer je natuurlijk altijd te vermijden.

 

Waardoor raakte je enthousiast van Abbink?

Het werk en de producten die worden gemaakt zijn erg variërend. Ook is het bedrijf niet al te groot, maar ook niet klein. Het hechte team is ook zeker iets wat mij destijds aansprak. Het pand wat er fris en verzorgd uitziet en natuurlijk het moderne machinepark. Je voelt je net een kind in de snoepwinkel.

 

Wat wilde je worden toen je vroeger jong was?

Ik wilde eigenlijk altijd al iets in de techniek doen. Als was ik mijzelf daar niet altijd van bewust. Ik heb het altijd al interessant gevonden om dingen uit elkaar te halen en deze dan vervolgens weer in elkaar te zetten.

Vanaf de basisschool ben ik eerst Havo gaan doen. Hier heb ik de teugels eigenlijk helemaal laten vieren. Niet omdat ik het niet kon, maar het interesseerde mij gewoon niet. De vakken wiskunde en natuurkunde vond ik wel interessant, maar de vakken handel en economie waren niet voor mij weggelegd. Toen dacht ik echt: wat doe ik hier eigenlijk? Daarna ging er toch wel een lichtje branden met de gedachte, misschien is de MTS wel wat voor mij. Hier ben ik pas écht in aanraking gekomen met de techniek. Er ging een hemel voor mij open. Dit is wat ik leuk vind, dit is wat ik graag doe, hier hoor ik thuis.

 

Vind je dat de techniek tegenwoordig genoeg gestimuleerd wordt bij o.a. jongeren?

Ik denk dat jongeren tegenwoordig totaal niet gestimuleerd worden. Ze krijgen een beeld te zien van de metaalsector wat totaal niet overeenkomt met de realiteit. Het begint al met de beelden op televisie. Vies werk, veel stof, slijpen en veel lawaai. Laat ook eens de andere kant van de techniek zien. Er liggen hier zoveel kansen. Er heerst naar mijn mening een beetje een taboe in de maatschappij op het feit dat je een vmbo opleiding doet. Terwijl ik juist denk dat er op dit moment een schreeuwend te kort is aan technische vakmensen. Als de maatschappij op een goede en gezonde manier wilt blijven functioneren zal de economie het toch moet hebben van de MBO’ers.

“Je kunt allemaal wel manager willen worden, maar zonder mensen op de werkvloer valt er weinig te managen.”

 

Wanneer is jouw werkdag geslaagd?

Ik heb een geslaagde dag als ik terugkijk op de werkzaamheden die ik heb verricht en de producten die ik goed heb weten af te ronden. Je probeert natuurlijk altijd alles af te krijgen wat je die dag op de planning had staan, maar dat hangt ook een beetje af van de complexiteit van het werk. Als je uiteindelijk het product hebt afgerond en het voldoet aan de kwaliteit, dan krijg je wel een voldaan gevoel en kan je zeker trots zijn.

 

Valt werken bij Abbink Metaal aan te raden?

Abbink Metaal is zeker aan te raden, omdat ik je de garantie kan geven dat je komt te werken bij een bedrijf met een goede en gezonde werksfeer. Wel moet je de techniek mooi vinden. De complexiteit van het werk is natuurlijk afhankelijk van jouw kennis en kunde, maar als je laat zien wat je in huis hebt, staat daar echt een leuke beloning tegenover. Je kan je hier zeker ontwikkelen en er zijn mogelijkheden om door te groeien binnen Abbink. Als je laat zien dat je talent hebt, wordt je met open armen ontvangen.